Εκδρομες
2018 ΤΡΙΚΑΛΑ-ΜΕΤΕΩΡΑ-ΕΛΑΤΗ-ΠΕΡΤΟΥΛΙ
19-20-21 Οκτωβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε η εκδρομή
ΤΡΙΚΑΛΑ-ΜΕΤΕΩΡΑ-ΕΛΑΤΗ-ΠΕΡΤΟΥΛΙ
Η εκδρομή διοργανώθηκε από την κυρία Σόφη Προβελεγγίου και συγκαταλέγεται σε μία από τις πιο επιτυχημένες εκδρομές. Με πολύ καλό ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων, απέναντι από τις όχθες του ποταμού Ληθαίου, η πρόσβαση με τα πόδια στα αξιοθέατα της πόλης έγινε χωρίς κούραση. Το πρόγραμμα κύλησε ομαλά χωρίς κάποιο εμπόδιο, ο καιρός φανταστικός, η διάθεση των εκδρομέων υψηλή, με λεπτομερή ξενάγηση των αξιοθέατων που επισκεφτήκαμε και ελεύθερο απόγευμα-βράδυ για βόλτες και φαγητό.
1η ημέρα Τρίκαλα
Τα Τρίκαλα είναι πόλη της δυτικής Θεσσαλίας, πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και του Δήμου Τρικκαίων. Η πόλη διασχίζεται από τον ποταμό Ληθαίο, ο οποίος αποτελεί παραπόταμο του Πηνειού.
Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία στην Απογραφή του 2011 τα Τρίκαλα είχαν πληθυσμό 61.653 κατοίκους, ενώ ο Δήμος Τρικκαίων είχε 81.355 κατοίκους. Η πόλη των Τρικάλων εμφανίζει πυκνότητα πληθυσμού 15 κατοίκων/km2,. Βρίσκεται πολύ κοντά στα Μετέωρα και στον ορεινό όγκο της νότιας Πίνδου όπου βρίσκονται γνωστοί προορισμοί (Ελάτη, Περτούλι, Πύλη)
Η πόλη των Τρικάλων είναι χτισμένη πάνω στην αρχαία πόλη Τρίκκα ή Τρίκκη, η οποία ιδρύθηκε γύρω στην 3η χιλιετία π.Χ. και ονομάστηκε έτσι από τη νύμφη Τρίκκη, κόρη του Πηνειού ή κατ’ άλλους του Ασωπού ποταμού.
ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΜΑΝΑΒΙΚΑ – ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΒΑΡΟΥΣΙ
Η παλιά πόλη, η οποία αποτελείται από τις συνοικίες Βαρούσι και παλιά Μανάβικα . Το Βαρούσι επί τουρκοκρατίας ήταν χριστιανική συνοικία, μέχρι τη δεκαετία του 1930 η αρχοντογειτονιά των Τρικάλων και σήμερα είναι στο σύνολο της διατηρητέα. Τα παλιά βαρουσιώτικα σπίτια κτισμένα μεταξύ 17ου και 19ου αι. και οι πολυάριθμες εκκλησίες αντικατοπτρίζουν την οικονομική και πολιτιστική άνθιση του 18ου και 19ου αι. που ήταν αποτέλεσμα της ανάπτυξης του εμπορίου και της βιοτεχνίας. Το Βαρούσι διακρίνεται για τα όμορφα αρχοντικά με τους περίτεχνους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς και τις μακριές μαρκίζες. Στη συγκεκριμένη συνοικία βρίσκονται οι περισσότερες και παλαιότερες εκκλησίες της πόλης, οι οποίες βρίσκονται χτισμένες πολύ κοντά η μία στην άλλη. Παλιές εκκλησίες της πόλης στο Βαρούσι είναι ο Άγιος Στέφανος του 1896 στη θέση παλαιότερης βυζαντινής εκκλησίας που καταστράφηκε από πυρκαγιά, οι Αγιοι Ανάργυροι, η Παναγία Φανερωμένη του 1853, η Αγία Μαρίνα του 1766, η Αγία Παρασκευή του 19ου αιώνα, η Αγία Επίσκεψη του 1543, ο Άγιος Δημήτριος του 1580, ο Άγιος Ιωάννης Ελεήμονας του 14ου αιώνα, ο Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος και ο Προφήτης Ηλίας του 1896. Συνέχεια της συνοικίας Βαρούσι μέχρι και την κεντρική πλατεία είναι τα Μανάβικα, γειτονιά της παλιάς πόλης με χαρακτηριστική, ομοιόμορφη αρχιτεκτονική. Εκεί βρίσκονται μερικές από τις καλύτερες ταβέρνες και καφέ-μπαρ της πόλης.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
ΤΟ ΤΕΜΠΛΟ ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ ΤΟ 1869
ΛΗΘΑΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ
Ο Ληθαίος ποταμός είναι ένα από τα τέσσερα ποτάμια των Τρικάλων (Ληθαίος, Αγιαμονιώτης, Πηνειός, Κουρμέκης) και διασχίζει την πόλη των Τρικάλων. Αποτελεί δεξιό παραπόταμο του Πηνειού ποταμού. Πηγάζει σε ύψος 500 μ. από τα Αντιχάσια όρη έχει μήκος 36 χλμ. και εκβάλλει στον Πηνειό, σε ύψος 108 μ. λίγο έξω από την πόλη των Τρικάλων.
Ο ποταμός είναι ένα από τα αξιοθέατα της πόλης των Τρικάλων.Δεδομένου ότι ο Ληθαίος διασχίζει τα Τρίκαλα, οι όχθες του συνδέονται με δέκα γέφυρες, μισές από τις οποίες είναι για πεζούς.Η κεντρική γέφυρα η οποία είναι τοξωτή και μεταλλική, κατασκευάστηκε στη Γαλλία το 1886 από Γάλλους μηχανικούς (ανακατασκευάστηκε το 1996) και ενώνει την οδό Ασκληπιού (εμπορικό δρόμο) με την κεντρική πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου. Στην όχθη του ποταμού, σε μια από τις γέφυρες, υπάρχει άγαλμα του Ασκληπιού φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη Θεόδωρο Βασιλόπουλο.
2η ημέρα επίσκεψη στα Μετέωρα
ΜΕΤΕΩΡΑ
Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από τεράστιους σκοτεινόχρωμους βράχους από ψαμμίτη οι οποίοι υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα, κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων. Τα μοναστήρια των Μετεώρων, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, είναι σήμερα το δεύτερο πλέον σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, ύστερα από το Άγιο Όρος. Από τα τριάντα που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνον έξι, τα οποία, από το 1988, περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Στην άκρη ενός απόκρημνου και αιωνόβιου βράχου, στην μοναδική σε όλη την οικουμένη «Μοναστική Πολιτεία των Βράχων», βρίσκεται κυριολεκτικά σαν αετοφωλιά γαντζωμένη στην απεραντοσύνη του θεσσαλικού κάμπου, η ιστορική Ιερά γυναικεία Μονή του Αγίου Στεφάνου Μετεώρων.
Η ιερα μονη αγιας Βαρβαρας – Ρουσανου
Η ιερά μονή Ρουσάνου είναι από τις πιο μικρές αλλά πιο εντυπωσιακές μονές των Μετεώρων. Γυναικεία σήμερα, ιδρύθηκε πριν από το 1545 από δύο Ηπειρώτες μοναχούς, τους Νικόδημο και Βενέδικτο. Οι τοιχογραφίες χρονολογούνται στα 1560 και είναι λαμπρά δείγματα της κρητικής σχολής. Κατά την γερμανική κατοχή η μονή λεηλατήθηκε και κλάπηκαν κειμήλια και χειρόγραφα.
Η πρόσβαση γίνεται με πλατιά σκαλιά και δυο γέφυρες.
3η ΗΜΕΡΑ
Το βυζαντινό κάστρο Τρικάλων αποτελεί το σημείο σταθμό στην ιστορία της πόλης και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως λόγω της σπουδαιότητάς του, ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός προέβη στη ριζική ανακαίνισή του τον 6ο μ.Χ αιώνα.
Το κάστρο βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της πόλης, σε θέση στρατηγικής σημασίας και η χρήση ογκόλιθων στην κατασκευή του επιβεβαιώνει ότι κτίστηκε στη θέση της αρχαίας ακρόπολης που περιβαλλόταν από τείχος της κλασικής εποχής.
Το τείχος του αποτελείται από πέντε πύργους και πολλές μικρές πολεμίστρες, η δε δομή του διαιρείται σε τρία διαζώματα, καθένα εκ των οποίων έχει τη δική του σπουδαιότητα.
Το Κουρσούμ Τζαμί ή Τέμενος Οσμάν Σάχ των Τρικάλων είναι ισλαμικό τέμενος, κτίσμα του 16ου αιώνα σχεδιασμένο από τον Μιμάρ Σινάν, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως χώρος ήπιων εκδηλώσεων.
Ονομάζεται έτσι από την τουρκική λέξη κουρσούμ, που σημαίνει μόλυβδος, καθώς ο θόλος του είναι μολυβοσκέπαστος.
Κοντά στο τζαμί σώζεται το οκταγωνικό μαυσωλείο (τουρμπές) του ιδρυτή του, Οσμάν Σαχ, εγγονού του σουλτάνου Σελίμ Α΄, κυβερνήτη της τοπικής επαρχίας (σαντζάκι) ο οποίος πέθανε στα Τρίκαλα το 1567/8. Κατά την παράδοση, ο Οσμάν έκτισε το τζαμί επειδή στα Τρίκαλα θεραπεύτηκε από αρρώστια που τον ταλαιπωρούσε. Το τζαμί σήμερα είναι μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO και χρησιμεύει σαν χώρος ήπιων εκδηλώσεων
Το Χαμάμ του Οσμάν Σαχ του 16ου αιώνα. Πρόκειται για δίδυμο Οθωμανικό λουτρό, πιθανότατα σε σχέδια του αρχιτέκτονα Μιμάρ Σινάν. Χτισμένο δίπλα στον ποταμό Ληθαίο, βρίσκεται κοντά στο Κουρσούμ Τζαμί, δίπλα από τον ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και μαζί με το τζαμί αποτελούσε μέρος συγκροτήματος κτιρίων, που ίδρυσε ο διοικητής του Σαντζακίου των Τρικάλων Οσμάν Σάχ. Μετά από μετατροπές στην μορφή του κτηρίου, φιλοξενήθηκαν οι φυλακές της πόλης από το 1893 έως το 2006. Πλέον το χαμάμ αναπαλαιώθηκε και είναι επισκέψιμο, ενώ στον πάνω όροφο του κτηρίου στεγάζεται το Μουσείο Τσιτσάνη.
ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΠΥΛΗΣ Ή ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ Βρίσκεται 1,6 χλμ. περίπου δυτικά της Πύλης και δίπλα στον αμαξιτό δρόμο Πύλης-Ελάτης. Ενώνει τα βουνά Ίταμος και Κόζιακας. Απέχει από τα Τρίκαλα 20 χλμ. και μέχρι το 1936 ήταν ο μοναδικός συνδετικός κρίκος του Τρικαλινού κάμπου με τα χωριά της περιοχής Ασπροποτάμου.
Το γεφύρι είναι μονότοξο, ημικυκλικής μορφής.
“Κτίστηκε” το 1514 από τον Άγιο Βησσαρίωνα(1489-1540), ο οποίος χρηματοδότησε και κατασκεύασε με προσωπική του πρωτοβουλία και επίβλεψη διάφορα κοινωφελή έργα.
ΕΛΑΤΗ
Ένα ορεινό χωριό μέσα στα έλατα ! Δεν είναι τυχαία εξάλλου και η ονομασία του. Η Ελάτη, το μεγαλύτερο χωριό του ορεινού όγκου των Τρικάλων, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, σε ύψος 950 μέτρων, στις πλαγιές του Κόζιακα, ενός βουνού απέναντι από τα Μετέωρα. Είναι ορμητήριο για πολλές διαδρομές σε δασικά μονοπάτια, γι’ αυτό και είναι αγαπημένος προορισμός των φυσιολατρών αλλά και των σκιέρ, αφού κοντά της βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου. Η Ελάτη των τελευταίων δεκαετιών γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, προσφέροντας στους επισκέπτες της διαμονή υψηλών προδιαγραφών και γεύσεις από την τοπική παραδοσιακή της κουζίνα. Είναι αναμφίβολα η κοσμοπολίτισσα του νομού Τρικάλων !
ΠΕΡΤΟΥΛΙ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Το Περτούλι είναι ορεινό χωριό του νομού Τρικάλων στον Δήμο της Πύλης. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.150 μέτρων στις πλαγιές του Κόζιακα. Το Περτούλι υπάγεται διοικητικά στην πόλη της Πύλης. Ο πραγματικός πληθυσμός του, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, είναι 73 κάτοικοι.[1] Πολλά από τα σπίτια του χωριού είναι πέτρινα. Πολύ κοντά στον οικισμό λειτουργεί το χιονοδρομικό κέντρο του Περτουλίου, το οποίο έχει αναδείξει την περιοχή σε τουριστικό προορισμό.
Γύρω από το Περτούλι βρίσκεται το ομώνυμο δάσος με έκταση 33.000 περίπου στρεμμάτων, διαχειριζόμενο από τη Διοίκηση Δάσους Περτουλίου, η οποία υπάγεται στο Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών του ΑΠΘ.
ΝΕΡΑΙΔΟΧΩΡΙ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Το Νεραϊδοχώρι (παλαιότερες ονομασίες Βετερνίκον και Χατζηπέτριον) είναι ορεινό χωριό του νομού Τρικάλων στον Δήμο της Πύλης με 125 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.140 μέτρων στις πλαγιές των Κόζιακα και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς του Ορεινού Όγκου της Πύλης. Διοικητικά υπάγεται στην πόλη της Πύλης από όπου εξυπηρετείται.
Οι κάτοικοι ασχολούνται με το εμπόριο και κυρίως με την εμπορία μαλλιού. Πολύ κοντά λειτουργεί το χιονοδρομικό κέντρο του Περτουλίου, το οποίο έχει αναδείξει την περιοχή σε τουριστικό προορισμό. Από το Νεραϊδοχώρι καταγόταν ο Χριστόδουλος Χατζηπέτρος, ο οποίος συνεισέφερε στην Επανάσταση του 1821 και αργότερα αποτέλεσε υπασπιστής του βασιλιά Γεωργίου Α’.
ΓΕΥΜΑ ΣΤΗ ΤΑΒΕΡΝΑ ΝΙΑΒΗΣ
Βρισκόμαστε στο Νεραϊδοχώρι Τρικάλων, σε υψομετρο 1200 μέτρων, μέσα σε δάσος ελάτης και με απεριόριστη θέα σε μια καταπληκτική βεράντα τα βουνά της Πίνδου. Εδώ βλέπει κανείς τις εποχές να αλλάζουν,
Φωτογραφίες και σχόλια Μαρία Μπονίκου
Εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες από το wiκιpedia της Google.
Maria Bonikou
19 Οκτωβρίου, 2018
4 comments
Μαρία,με τις καταπληκτικές φωτογραφίες και τα τόσο ωραία και λεπτομερή κείμενα σου,μας ξαναταξιδεψες.Συγχαρητηρια και μπράβο!!!
Μαρία τα σχόλια που έχεις κάνει σχετικά με την εκδρομή είναι πολύ κατατοπιστικά.
΄Ηταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδρομή και μάθαμε πολλά για την ιστορία των Τρικάλων κατά την διάρκεια των αιώνων. Επίσης κατατοπισθήκαμαι και για τη δομή όπως φαίνεται και στις πολύ καλές φωτογραφίες της Μαρίας Μπονίκου. Μιά δουλιά πραγματικά καταπληκτική. Οι φωτογραφίες αυτές πραγματικά αντακλούν τα συναισθήματα ενδιαφέροντος που είχαμε όλοι κατά τη διάρκεια των ξεναγήσεων.
΄Ολοι οι εκδρομείς ήμασταν μια ευχάριστη συντροφιά και κτά τα γεύματά μας και κατά τις πεζοπορίες. Περιμένουμε κι άλλες τέτοιες εκδρομές.
Θερμά συγχαρητήρια για την εξαιρετική παρουσιαση της εκδρομής εμπλουτισμένης με πολλές ιστορικές πληροφορίες.Οι δε φωτογραφίες καλλιτεχνικοτατες.Εκανες πολλή και επίπονη δουλειά.Σου αξίζει ένα μεγάλο μπράβο
ΑΠΟ ΜΑΙΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ: Μπραβο Μαρια και αν δεν ηρθε καποιος στην εκδρομη τον καλυψες σε ολους τους τομεις και παλι μπραβο Μαιρη