Εκδρομες
2023 ΧΑΛΚΙΔΑ
Την Πέμπτη 27 Απριλίου 2023 μεταβήκαμε με πούλμαν στην Χαλκίδα.
Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα»
ΧΑΛΚΙΔΑ
Η Χαλκίδα είναι η πρωτεύουσα και ο κύριος λιμένας της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με πληθυσμό 64.490 σύμφωνα με την Ελληνική απογραφή του 2021. Βρίσκεται κτισμένη στις δύο πλευρές του Πορθμού του Ευρίπου, όπου ένα μέρος της καταλαμβάνει τμήμα της νήσου Εύβοιας, το δε άλλο έχει κτιστεί στη Στερεά Ελλάδα. Στην ηπειρωτική πλευρά της, στον λόφο της Κανήθου, δεσπόζει το Οθωμανικό κάστρο του Καράμπαμπα, το οποίο, μαζί με τη Γέφυρα του Ευρίπου και το μοναδικό φαινόμενο αλλαγής της κατεύθυνσης των υδάτων, ανά έξι ώρες και ενδιάμεσα (περίπου) ένα δεκάλεπτο στασιμότητας (παλίρροια του Ευρίπου), αποτελούν τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματά της. Πρόκειται για ένα πραγματικά πολύ εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο και αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες. Η πόλη της Χαλκίδας απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα από την Αθήνα.
Ο Δήμος Χαλκιδέων συστάθηκε το 1835 και συμπεριλάμβανε τη Χαλκίδα, έδρα του Δήμου, καθώς και τους οικισμούς Ανεμόμυλο, Αφράτι, Βασιλικό, Δοκό, Καράμπαμπα, Φύλλα, Πετρωτό, Νέα Λάμψακο, Άγιο Νικόλαο και Μύτικα.
Ομορfφη ημέρα με λίγο αεράκι. Περπατήσαμε κατά μήκος της παραλίας και περάσαμε την Γέφυρα του Ευρίπου
Η παραλία όπως την αποκαλούν οι Χαλκιδέοι, είναι ένας πεζόδρομος που ξεκινά από την παλιά γέφυρα της Χαλκίδας και εκτείνεται για 500 περίπου μέτρα μέχρι και το ύψος της πλατείας του Αγίου Νικολάου ή τα «Αγάλματα», όπως συνηθίζουν να αποκαλούν οι ντόπιοι το άγαλμα της Εθνικής Αντίστασης.
Η γέφυρα της Χαλκίδας στον πορθμό του Ευρίπου με 2.500 χρόνια ιστορίας είναι το πιο ζωντανό και κομβικό σημείο της πόλης της Χαλκίδας.
Δεν γίνεται να μην την δεις, να μην την περπατήσεις, να μην σταθείς να χαζέψεις τα «τρελά νερά της» ή να μην την δεις έστω μια φορά να ανοίγει για να περάσουν ιστιοφόρα, εντυπωσιακά γιοτ, φορτηγά πλοία ή και άλλα σκάφη που το ύψος τους είναι απαγορευτικό για να περάσουν κάτω από την κλειστή γέφυρα.
Τα «τρελά νερά» της Χαλκίδας, όπως καθιερώθηκαν να λέγονται, αφορούν το φαινόμενο του Ευρίπου στο οποίο αν παρατηρήσει κανείς συστηματικά το εν λόγω ρεύμα, θα δει ότι ενώ στις 22-23 ημέρες παρουσιάζει μια κανονικότητα αλλαγής φοράς ανά 6 ώρες περίπου, όπως ακριβώς η παλίρροια, στις υπόλοιπες 6-7 ημέρες του μήνα το ρεύμα γίνεται τόσο ακανόνιστο που μπορεί να αλλάξει φορά ακόμη και 14 φορές μέσα στο ίδιο 24ωρο!
Δεν υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες για την γεφύρωση πριν απ’ τον 5ο π.Χ. αιώνα, πλην ίσως από τη δήλωση του Ησιόδου (στχ. 650, «Έργα και Ημέραι») ότι από τη ΒοιωτΙα πέρασε στην Εύβοια με πλοίο: «ού γάρ πώ ποτέ νηί γ’ επέπλων ευρέα πόντον, ει μη ες Εύβοιαν εξ Αυλίδος». Άρα τον 8ο αιώνα π.Χ., το Στενό δεν διέθετε γεφύρωση. Άλλωστε, υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι το εύρος του στενού κατά την αρχαιότητα στη θέση της σημερινής Χαλκίδας ήταν πολύ μεγάλο για να μπορεί να γίνει λόγος για γέφυρα. Πέρα από την γεωγραφική αποτύπωση από τον Πτολεμαίο την μη ύπαρξη γεφύρωσης ενισχύει και η έκταση των έργων επιχωμάτωσης του Στενού, κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα, όπως ευγλώτως τα περιγράφει ο Διόδωρος’ ο Σικελιώτης .
Το μεσημερι φάγαμε σε παραλιακό μεζεδοπωλείο ΚΑΠΑΚΙ και στη συνέχεια ήπιαμε καφέ και γλυκό.
Εξαιρετική όπως πάντα εκδρομή. Ευχαριστούμε την Πρόεδρο Σοφία Προβελεγγίου και το Διοικητικό Συμβούλιο.
Φωτογραφίες, σχόλια και επιμέλεια ιστοσελίδας Μαρία Μπονίκου
Εγκυκλοπαιδικές γνώσεις wikipedia
Maria Bonikou
9 Μαΐου, 2023
One comment
Περάσαμε πολύ ευχάριστα στον περίπατό μας αυτό.
΄Ηταν μια όμορφη ημέρα με πολύ φώς και ελαφρό δροσερό αεράκι.
Ευχαριστώ πολύ όλους που συνέβαλαν με την εθελοντική συνεισφορά τους
στην άρτια έκβαση της εκδρομής. Ειδικότερα ευχαριστίες στην αναδυουμένη
φωτορεπόρτερ μας για την επιμέλειά της στην παρουσίαση του εκδήλωσης.