ΕΚΔΡΟΜΕΣ

2024 ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ-ΣΟΥΝΙΟ

2024 ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ-ΣΟΥΝΙΟ

Την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024 πραγματοποιήσαμε τον περίπατο Λίμνη Βουλιαγμένης – Ναός του Ποσειδώνα  Σούνιο

Η Λίμνη της Βουλιαγμένης είναι φυσική υφάλμυρη λίμνη με ιαματικές ιδιότητες που βρίσκεται στη Βουλιαγμένη της Αττικής. Εντάσσεται στις περιοχές Natura 2000 και έχει χαρακτηριστεί τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους.

Περιγραφή

Η λίμνη βρίσκεται στο νότιο άκρο του Υμηττού, κοντά στη θάλασσα. Βρίσκεται μέσα σε μια ελλειψοειδή κοιλότητα με μήκος 260 μέτρα και πλάτος 145 μέτρα. Η λίμνη βρίσκεται μισό μέτρο ψηλότερα από την επιφάνεια της θάλασσας. Τα νερά της προέρχονται από βάθος 50 με 100 μέτρα και έχουν θερμοκρασία από 22°C μέχρι 29°C, υποδεικνύοντας ότι σε κάποιο βάθος επικοινωνεί με το ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου. Επίσης, η λίμνη τροφοδοτείται από μια πηγή γλυκού νερού σε βάθος 17 μέτρων. Στη λίμνη καταλήγει ένα υπόγειο σπήλαιο που επικοινωνεί με τη θάλασσα με διάφορες στοές.

Η λίμνη δημιουργήθηκε όταν τμήμα της οροφής ενός μεγάλου υπόγειου σπηλαίου κατέρρευσε πριν περίπου 2.000 χρόνια λόγω της διάβρωσης και των τεκτονικών κινήσεων, και γι’ αυτό δεν υπάρχουν αναφορές από την αρχαιότητα, ούτε καν από τον Παυσανία. Το σπήλαιο βρίσκεται μέσα στα ασβεστολιθικά πετρώματα της περιοχής. Το εξερευνημένο μήκος του σπηλαίου είναι 3.123 μέτρα.] Στο σπήλαιο υπάρχουν 14 σήραγγες, ενώ έχει βρεθεί και ένας μεγάλος υποθαλάσσιος σταλαγμίτης. Ο πυθμένας της λίμνης αποτελείται από λασπώδες υπόστρωμα πλούσιο σε θειούχες ενώσεις. Τα νερά της λίμνης έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιονάτριολίθιοαμμώνιοασβέστιοσίδηροςχλώριο και ιώδιο. Τα νερά της λίμνης ενδείκνυνται για ρευματικές παθήσεις, αθλητικές κακώσεις, παθήσεις νευρικού συστήματος, δερματοπάθειες και γυναικολογικές παθήσεις. Η κολύμβηση στη λίμνη γίνεται έναντι αντιτίμου και στη λίμνη υπάρχει εστιατόριο-μπαρ.

Βιοποικιλότητα

Στην λίμνη ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1980 ένα είδος θαλάσσιας ανεμώνης, το Paranemonia vouliagmeniensis, το οποίο ζει αποκλειστικά στη συγκεκριμένη λίμνη.

ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΝΕΜΩΝΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

Στη λίμνη, επίσης, έχουν βρεθεί άλλα δύο είδη διθύρων, Τα Δίθυρα είναι ομοταξία μαλακίων, των οποίων το κύριο γνώρισμα είναι η παρουσία διπλού οστράκου, τα Abra ovata και Cerastoderma glaucum.. Το C. glaucum μπορεί να καθαρίζει μεγάλο όγκο νερού από μικρόβια.

  ΔΙΘΥΡΑ ΟΣΤΡΑΚΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

Επίσης στη λίμνη ζει το είδος ψαριού Garra rufa. Το Garra Rufa είναι ένα ψάρι γνωστό ως “ψάρι γιατρός” ή ψάρι spa που χρησιμοποιείται σε θεραπείες ομορφιάς σε spa και για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων.

GARRA RUFA ΨΑΡΙ ΓΙΑΤΡΟΣ

Στη λίμνη Βουλιαγμένης έχει βρεθεί επίσης το είδος γωβιού Millerigobius macrocephalus, το οποίο παρουσιάζει αυξημένες συγκεντρώσεις στις ρηχές περιοχές της λίμνης.

Τα περισσότερα είδη Γωβιών είναι σχετικά μικρού μεγέθους και μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 25 εκατοστά. Έχουν μακρουλό σώμα, με μεγάλη ελαφρώς πεπιεσμένη κεφαλή. Επίσης, έχουν χοντρά χείλη, μάτια που προεξέχουν και το πρώτο από τα δύο ραχιαία πτερύγια είναι αγκαθωτό, ενώ το ουραίο στρογγυλό.Τα περισσότερα είδη γωβιών έχουν χρώματα αντίστοιχα με το περιβάλλον στο οποίο κινούνται δηλαδή , κυριαρχεί το καφέ χρώμα στα περισσότερα είδη γωβιού.

ΓΩΒΙΟΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

Οι γωβιοί συνήθως τρέφονται με έντομα, προνύμφες και οστρακόδερμα.

Η ανίχνευσή του στη λίμνη αποτελεί την πρώτη φορά που το συγκεκριμένο είδος ψαριού έχει εντοπιστεί σε ένα σώμα νερού που δεν επικοινωνεί με τη θάλασσα καθώς και τη πρώτη φορά που βρίσκεται σε υφάλμυρες συνθήκες.

Λίμνη Βουλιαγμένης 

Προστατευόμενη τοποθεσία

Η περιοχή έχει ανακηρυχθεί φυσικό μνημείο και έχει καταλογογραφηθεί ως προστατευόμενη τοποθεσία του δικτύου Natura 2000 με κωδικό GR3000006.[11] Επιπλέον, χαρακτηρίστηκε ως Τόπος Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλους από το Υπουργείο Πολιτισμού

 

 

 

 

ΣΟΥΝΙΟ

Το μεσημέρι γευματίσαμε στην Ψαροταβέρνα Ηλίας όπου φαίνεται ο Ναός του Ποσειδώνα.

 

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε την περιοχή του Ναού του Ποσειδώνα

Ο Ναός του Ποσειδώνα είναι ένας αρχαίος ελληνικός ναός στο Σούνιο, αφιερωμένος στον θεό Ποσειδώνα . Υπάρχουν μαρτυρίες για την ίδρυση ιερών στο ακρωτήρι ήδη από τον 11ο αιώνα π.Χ. Οι πιο γνωστοί ναοί του Σουνίου, ο ναός της Αθηνάς και ο ναός του Ποσειδώνα, πιστεύεται ωστόσο ότι χτίστηκαν μόλις το 700 π.Χ. περίπου και οι κούροι τους χρονολογούνται περίπου εκατό χρόνια αργότερα. Τα υλικά που είναι χτισμένος ο ναός, αλλά και το μέγεθος της προσφοράς στον Ναό του Ποσειδώνα δείχνουν ότι πιθανότατα σύχναζαν εκεί, μέλη της υψηλής και της αριστοκρατικής τάξης. [2]

Οι Αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τον Ποσειδώνα ως τον «θεό της θάλασσας». Δεδομένης της σημασίας που είχε για την αρχαία Αθήνα το θαλάσσιο εμπόριο και το ναυτικό της στην ανάπτυξη και την επιβίωση της πόλης κατά τον πέμπτο αιώνα, ο Ποσειδώνας είχε ιδιαίτερη σημασία και αξία για τους Αθηναίους

 

Ο αρχικός, ναός αρχαϊκής περιόδου, του Ποσειδώνα, ο οποίος ήταν χτισμένος από τούφα, πιθανολογείται πως καταστράφηκε το 480 π.Χ. από τα περσικά στρατεύματα, εν καιρώ της εισβολής του Ξέρξη Α στην Ελλάδα. Αν και δεν υπάρχουν άμεσες μαρτυρίες για την κατάσταση στο Σούνιο εκείνη την εποχή, ο Ξέρξης είχε καταλάβει σίγουρα τον ναό της Αθηνάς, και οτιδήποτε άλλο υπήρχε στην Ακρόπολη των Αθηνών, ισοπεδώθηκε ως τιμωρία για την περιφρόνηση των Αθηναίων. Αφού οι Αθηναίοι νίκησαν τον Ξέρξη στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, τοποθέτησαν μια εχθρική τριήρη (πολεμικό πλοίο με τρεις όχθες κουπιών) στο Σούνιο ως νικητήριο τρόπαιο, αφιερωμένο στον Ποσειδώνα. [3]

Τοποθεσία

Ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο κατασκευάστηκε την περίοδο ανάμεσα στα έτη 444 – 440 π.Χ. Αυτό συνέβη στις μέρες του Αθηναίου πολιτικού Περικλή, ο οποίος ανοικοδόμησε και τον Παρθενώνα στην Αθήνα. Ο ναός του Ποσειδώνα χτίστηκε στα ερείπια ενός ναού που χρονολογείται ότι υπήρχε από την αρχαϊκή περίοδο. Ο Έλληνας γεωγράφος Στράβων είπε τα εξής για τον αρχαίο ναό του Ποσειδώνα: «Η Γεράιστος [στην Εύβοια]… βρίσκεται σε βολική τοποθεσία για όσους ταξιδεύουν απέναντι από την Ασία προς την Αττική, καθώς είναι κοντά στο Σούνιο. Έχει τον ιερό ναό (ιέρωνα) του Ποσειδώνα, το πιο αξιοσημείωτο από αυτά σε εκείνο το μέρος, και επίσης έναν αξιόλογο οικισμό». [4]

Σύμφωνα με τους συγγραφείς του “Ancient Greece – Temples and Sanctuaries”, η απόφαση για την ανέγερση του ναού στο Σούνιο σχετίζεται με την ορατότητα του ναού από τους θαλάσσιους δρόμους από και προς τον Πειραιά, η οποία παρείχε το κυριότερο πλεονέκτημα της γεωγραφικής θέσης του ναού. Το Ακρωτήρι του Σουνίου βρίσκεται στην αρχή του Μυρτώου Πελάγους και στην άκρη του αργωσαρωνικού κόλπου και έτσι, ο ναός φαίνεται από πολλές και διαφορετικές θαλάσσιες ζεύξεις.

Η Τζέσικα Πάγια και η Μάργκαρετ Μάιλς υποστηρίζουν ότι η πιο ώριμη εξήγηση για τη θέση του ναού είναι η αυξανόμενη δύναμη και εξέχουσα θέση του αθηναϊκού ναυτικού σε συνδυασμό με τις συνεχείς συγκρούσεις της Αθήνας (με τους νησιώτες της Αίγινας και η μόνιμη απειλή της Αθήνας από τους Βοιωτούς και τους Χαλκιδείς το 506/5 π.Χ.). Η τοποθεσία του ναού μπορεί να θεωρηθεί ότι εξυπηρετούσε τόσο στρατιωτικές, όσο και οικονομικές ανάγκες της εποχής. Το Σούνιο στο παρελθόν, γνώρισε μεγάλη εμπορική και ναυτική κίνηση. Ο ναός του Ποσειδώνα θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί και ως κέντρο ελέγχου, αφού η θέση του έχει μεγάλη ορατότητα στην θάλασσα γύρω από την Αττική. Μετά τη μάχη με τους Πέρσες στον Μαραθώνα, οι Αθηναίοι αποδυναμώθηκαν και ήταν ευάλωτοι σε ναυτικά χτυπήματα. Η Αθήνα εκείνη την εποχή αντιμετώπισε κοντινούς εχθρούς, όπως το νησί της Αίγινας, που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τον αποδεκατισμένο στρατό της Αθήνας, επιτιθέμενοι δια θαλάσσης. Ως εκ τούτου, η Αθήνα χρειαζόταν φρούρηση, για την οποία το ακρωτήριο του Σουνίου ήταν το τέλειο μέρος, αφού όποιος ταξίδευε στις ακτές της Αττικής έπρεπε να κάνει το γύρο του Σουνίου. Έτσι, η κατασκευή του ναού ακριβώς δίπλα στο νερό της θάλασσας, ήταν μια στρατιωτική τακτική που εξασφάλιζε ένα φυλάκιο σε μια περιοχή με μεγάλη κίνηση, προκειμένου να παρακολουθεί τις κινήσεις των εχθρών.

Σύμφωνα με αρχαιολόγους από το Ινστιτούτο Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Βιέννης, ο βαθμός πρόσβασης ή προσβασιμότητας του ίδιου του Σουνίου από τους Αθηναίους και τους λάτρες του Ποσειδώνα ή από πολίτες άλλων περιοχών παραμένει ασαφής. 

Ηπιαμε καφέ στο NAOS CAFE RESTAURANT από το οποίο φαίνεται πολύ ωραία ο ναός. Κάποιοι απο εμάς επισκέφτηκαν και τον ναο (έχει μια σχετική ανηφόρα).

Πολύ όμορφη ημέρα, είχαμε καλό καιρό και είμαστε όλοι μια εξαιρετική παρέα.

Ευχαριστούμε την Πρόεδρο Σοφία Προβελεγγίου και όλο το ΔΣ.

Οδοιπορικό, φωτογραφίες και επιμέλεια Ιστοσελίδας Μαρία Μπονίκου

Πηγή wikipedia

 

Maria Bonikou

24 Οκτωβρίου, 2024

No comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *