Πολιτιστικα

2025 ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΠΙΤΑ

2025 ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΠΙΤΑ

Την Πέμπτη, 30.01.2025 κόψαμε την πρωτοχρονιάτικη πίτα στο

ρεστοραντ ΛΑΚΚΑΓΚΙΝΗ στους πρόποδες της Πάρνηθας.

Το εστιατόριο Λακκαγκίνη στα Κιούρκα απέχει μόλις 34 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας και βρίσκεται στους πρόποδες της Πάρνηθας.

Καθώς πλησιάζει κανείς, το μόνο σίγουρο είναι πως θα του τραβήξει την προσοχή η τεράστια έκταση μέσα στην οποία δεσπόζει το υπέροχο κτήριο του εστιατορίου και όχι μόνο.

Το συναρπαστικό του χώρου αυτού είναι πως μπορεί να συνδυάζει πολλά πράγματα μαζί. Ιδανική επιλογή για γονείς καθώς ο τεράστιος χώρος με την παιδική χαρά φαντάζει ιδανικός για ανέμελο παιχνίδι. Επίσης, το πάρκο των πολλών αλλά και σπάνιων για την Ελλάδα ζώων όπως καγκουρό, είναι ακόμα ένα κίνητρο για να το επισκεφθούν μικροί και μεγάλοι.

Η τεράστια αυλή με το μπαρ αλλά και το πέτρινο εκκλησάκι στο εσωτερικό του κτήματος ομορφαίνουν ακόμα περισσότερο των χώρο. Το κτήμα Λακκαγκίνη είναι ιδανικός προορισμός όχι μόνο για τις εξωτερικές δραστηριότητες, αλλά και για τον εσωτερικό του χώρο. Το υπέροχο πέτρινο τζάκι το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του εστιατορίου αλλά και οι τεράστιες τζαμαρίες οι οποίες προσφέρουν ατελείωτη θέα στη φύση το καθιστούν μοναδικό και δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από άλλους κοσμοπολίτικους προορισμούς τους χειμερινούς μήνες.

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Βασιλόπιτα ονομάζεται η πίτα που παρασκευάζεται σε ορισμένες χώρες από τους χριστιανούς παραμονές της Πρωτοχρονιάς και κόβεται (μοιράζεται) λίγο αφότου αλλάξει ο χρόνος. Σύμφωνα με την ορθόδοξη θρησκευτική παράδοση έχει τις ρίζες της στην Καισάρεια της Καππαδοκίας.[1]

Οι Μικρασιάτες καθιέρωσαν την γλυκιά βασιλόπιτα, τη λεγόμενη «πολίτικη» ή «σμυρνέικη» Βασιλόπιτα η οποία παρασκευάζεται κυρίως από αλεύριαυγάζάχαρη και γάλα, παρασκευάζεται σε διάφορα μεγέθη και είδη αλλά συνήθως είναι φουσκωτή, αφράτη και γλυκιά. Έτσι συναντάται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλα μέρη όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία. Σε άλλα μέρη επικρατούν άλλοι τρόποι παρασκευής με μπαχαρικά κ.α. Στη δυτική Μακεδονία συχνά η βασιλόπιτα είναι μια τυρόπιτα ή πρασόπιτα. Βασικό όμως κοινό γνώρισμα είναι ότι στο εσωτερικό όλων τοποθετείται νόμισμα, συνήθως κοινό όμως σε ορισμένες περιπτώσεις χρυσό (κωσταντινάτο) ή ασημένιο. Στην ελληνική επαρχία, ανάλογα με το έθιμο, τοποθετείται στο εσωτερικό της βασιλόπιτας μικρό κομμάτι άχυρου, κληματόβεργας ή ελιάς ή, σε κτηνοτροφικές περιοχές, ένα μικρό κομμάτι τυρί, για να φέρουν καλή τύχη στην παραγωγή. Σε άλλα μέρη, αντί αυτού κατασκευάζουν μικρό στεφάνι από κληματόβεργες που όποιος το βρει στα χωράφια θα είναι τυχερός στα σπαρτά, ή στην ελαιοπαραγωγή ή στο κρασί κλπ. Συχνά γράφεται πάνω στη βασιλόπιτα ο αριθμός του νέου έτους.

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

  

 

 

 

 

Ο τυχερός ήταν ο κος Γίαννης Μητροδήμας που κέρδισε το φλουρί. Και του Χρόνου με Υγεία:

 

Αλλη μία εκδήλωση ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ πραγαμτοποίθηκε με επιτυχία. Ευχαριστούμε την Πρόεδρο Σοφία Προβελεγγίου και όλο το ΔΣ του Συλλόγου.

Καλή Χρόνια με Υγεία!

Φωτογραφίες και επιμέλεια ιστοσελίδας ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΝΙΚΟΥ

 

Maria Bonikou

30 Ιανουαρίου, 2025

One comment

One Comment

  1. Μαριάνα Καναβαριώτου says:

    Η Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση της Κοπής της Βασιλόπιτας 2025 ήταν και πάλι επιτυχημένη και πολύ ευχάριστη. Η μεταφορά μας στον ωραίο αυτό χώρο ήταν άνετη και είχαμε όλοτ το χρόνο στο πούλμαν να τα πούμε λίγο μεταξύ μας.
    Συγχαρητήρια στο Διοικητικό Συμβούλιο και την Πρόεδρο της Περιηγητική κα Σόφη Προβελεγγίου για τη διοργάνωση.
    Οι φωτογραφίες της κας Μαρίας Μπονίκου είναι εξαιρετικές όπως πάντα.
    Στον κ. Γιάννη Μητροδήμα εύχομαι και του Χρόνου με Υγεία και Ευτυχία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *