Εκδρομες
2022 ΛΙΜΝΗ ΔΟΞΑ
Το Σάββατο 28.05.22 πραγματοποιήθηκε η εκδρομή ΛΙΜΝΗ ΔΟΞΑ
Η λίμνη Δόξα είναι μία τεχνητή λίμνη σε υψόμετρο 900 μέτρων, η οποία βρίσκεται στην Αρχαία Φενεό Κορινθίας.
Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, και στηρίχτηκε στον χείμαρρο Δόξα που ρέει σε εκείνη την περιοχή.
Κατά το παρελθόν η λίμνη έχει πλημμυρίσει αρκετές φορές καλύπτοντας όλο τον ευρύτερο κάμπο της Φενεού και καταστρέφοντας τις καλλιέργειες των τότε κατοίκων της περιοχής.
Στο κέντρο της λίμνης υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου.Το εκκλησάκι πανηγυρίζει στις 27 Αυγούστου, μέρα ονομαστικής εορτής του Αγίου, καθώς και τη μέρα εορτασμού των Φώτων, όπου γίνεται καθαγιασμός των υδάτων της λίμνης.
Παλαιότερα υπήρχε εκεί η Μονή Αγίου Γεωργίου αλλά λόγω των πλημμυρών μεταφέρθηκε σε μικρή απόσταση από την αρχική της θέση, σε διπλανό ύψωμα.
Πολύ κοντά στην λίμνη βρίσκεται το χωριό Γκούρα.
Γύρω από τη λίμνη αναπτύσσεται ένα πυκνό δάσος κεφαλληνιακής ελάτης και μαυρόπευκων που σε πολλά σημεία ενώνεται με μεικτά δάση βελανιδιών, καστανιών, φτελιών και κοκκορεβυθιών. Σε κάποια σημεία της όχθης, δημιουργούνται μικρά λιβάδια στα οποία υψώνονται μεγάλες χνουδοβελανιδιές, πλατάνια, ιτιές, λεύκες, γκορτσιές και σφενδάμια, ενώ γύρω γύρω αναπτύσσονται μικροί καλαμιώνες. Στην χλωρίδα της περιοχής περιλαμβάνονται πολλά υδρόφιλα φυτά αλλά και είδη των γύρω βουνών. Η λίμνη έχει επίσης μια πλούσια ορνιθοπανίδα (σταχτοτσικνιάδες, λευκοτσικνιάδες, κύκνοι, φαλαρίδες, νερόκοτες, πρασινοκέφαλες πάπιες, χρυσαετοί, φιδαετοί και πολλά άλλα) αλλά και πανίδα αμφιβίων.
ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Η παλαιά μονή του Αγίου Γεωργίου ιδρύθηκε τον 14ο αι. από έναν Καλαβρυτινό μοναχό. Η μεταφορά της μονής στη σημερινή της θέση έγινε εξ αιτίας των πλημμυρών της λίµνης Φενεού. Στο τέλος του 17ου αι. φαίνεται ότι σημειώθηκε η μεγαλύτερη πλημμύρα. Τα νερά κατέκλυσαν την παλαιά μονή με αποτέλεσμα οι μοναχοί να αναγκαστούν να την εγκαταλείψουν και να αναζητήσουν ψηλότερα ασφαλέστερη τοποθεσία. Από την παλαιά μονή σώζεται μέχρι σήμερα ο μικρός ναός που έχει μετονομασθεί σε Άγιο Φανούριο & βρίσκεται στη Λίμνη Δόξα. Το εκκλησάκι συνδέεται με τη στεριά με μια λεπτή λωρίδα γης. Σύμφωνα με τους ειδικούς σε λίγα χρόνια λόγω της διάβρωσης του υπεδάφους θα παραμείνει ως νησίδα & θα το επισκέπτεται κανείς μόνο με καΐκι!
Στη Μονή του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται και το Κρυφό Σχολείο που λειτούργησε κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Διατηρείται μέχρι σήμερα σε άριστη κατάσταση και προσφέρεται για επίσκεψη. Κατά τους χρόνους της Επανάστασης του 1821, η Μονή λειτούργησε ως Αρχηγείο της Φιλικής Εταιρείας, όπου με επικεφαλή τον Θ. Κολοκοτρώνη έγιναν πολλές συνεδριάσεις οπλαρχηγών από την Κορινθία και την Αρκαδία.
Βγάλαμε φωτογραφίες της λίμνης και μας φίλεψαν γλυκό τριαντάφυλλο.
Ο Ηγούμενος μας διηγήθηκε την ιστορία της μονής.
Ο Άγιος Φανούριος είναι το εκκλησάκι στο κέντρο της λίμνης του και αποκαλείται συχνά ως το «Ποντικονήσι» της Λίμνης Δόξα, καθώς μόνο μία λεπτή λωρίδα γης συνδέει το μικροσκοπικό νησάκι με τη στεριά.
Αρχιτεκτονική
Ὁ Άγιος Φανούριος ως ναός ανήκει στον τύπο της μονόκλιτης βασιλικής με τρούλο. Η στέγη του είναι δίριχτη ενώ το Ιερό Βήμα βρίσκεται κάτω από ημιεξαγωνικὴ ἁψίδα. Κάποια μόνο μικρά ανοίγματα υπάρχουν στους τοίχους αλλά και στον τρούλο. Ὅλα αὐτὰ δεν είναι παρά αρχιτεκτονικά στοιχεία που παραπέμπουν στην Α’ περίοδο της Τουρκοκρατίας.
Το Κουτούκι στη λίμνη δόξα.
Ευχαριστούμε την Πρόεδρο Σοφία Προβελεγγίου για την ιδέα αλλά και την άψογη ροή της εκδρομής.
Ευχαριστούμε τα μέλη του ΔΣ που βοήθησαν στην πραγματοποίηση της εκδρομής
Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες.
Οδοιπορικό Μαρία Μπονίκου
Φωτογραφίες Μαρία Μπονίκου
Maria Bonikou
10 Ιουνίου, 2022
3 comments
Μπράβο Μαρία. Εξαιρετική επιλογή στις φωτογραφίες και άριστη απόδοση αυτών. Πολύ κατατοπιστική η αναφορά σου στην ιστορία του τόπου.
Πολύ ωραίες φωτογραφίες, μια εξαιρετικής εκδρομής. Και του χρόνου σε άλλα ακόμη ομορφότερα. Καλό καλακαίρι σε όλους μασ.
Μπράβο Μαρία,
τέλεια απεικόνιση της όμορφης αυτής περιοχής.
Πολύ ωραίες φωτογραφίες.
Η εκδρομή ήταν πολύ ευχάριστη με πολύ καλό καιρό και μεγάλη επιτυχία.
Ευχαριστώ πολύ,
Μαριάνα Καναβαριώτου