ΕΚΔΡΟΜΕΣ
2016 Μουσεία Βραυρώνας και Βορρέ
Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε στις 20.02.2016 και είχε παρα πολύ μεγάλη συμμετοχή.
Κατά τη διάρκεια της διαδρομής ο αρχηγός κύριος Χρήστος Τηλιγάδας εκφώνησε το μήνυμα του προέδρου κυρίου Κώστα Μπιζάνου:
“Φίλες και Φίλοι, Σας καλωσορίζω στην όμορφη αυτή εκδήλωση της Περιηγητικής, στην οποία μετά λύπης μου δεν μπορώ να συμμετέχω. Πάντως με μεγάλη χαρά πληροφορήθηκα ότι την πλαισιώσατε με ενδιαφέρον και σας ευχαριστώ. Στις τόσο δύσκολες εποχές που διανύουμε, οι φιλικοί δεσμοί είναι η απάντηση στην κακοκεφιά. Και για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τα οποία εργάζονται με τόση θέρμη για να προσφέρουν όμορφες στιγμές, η συμμετοχή σας είναι η καλύτερη επιβράβευση.Εύχομαι λοιπόν Καλή σας Διασκέδαση και να απολαύσετε τα Μουσειακά εκθέματα που αποδεικνύουν ότι σ’ αυτόν τον πετρότοπο, από του βράχου τη σχισμάδα πάντοτε κάτι ξεπετιέται. Είτε η Δωδωναία Δρυς, είτε ένα κυκλάμινο. Κώστας Μπιζάνος”
Κατόπιν ο κύριος Τηλιγάδας εκφώνησε τα σχετικά με τον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας:
ΒΡΑΥΡΩΝΑ ΓΕΝΙΚΑ
Η Βραυρώνα είναι ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος στην Αττική, γνωστή για τον ναό της Αρτέμιδος που είχε δώσει το όνομά του στον πρώην δήμο της ανατολικής Αττικής (σήμερα έχει μετονομασθεί σε ενιαίο δήμο Σπάτων-Αρτέμιδας), Ήταν χτισμένη σε έναν κολπίσκο στις ακτές του Νότιου Ευβοϊκού κόλπου, κοντά στον σημερινό οικισμό της Λούτσας. Πρωτοκατοικήθηκε στη νεολιθική εποχή. Την εποχή του Θησέα (εποχή του χαλκού) η Βραυρώνα ήταν ένας από τους 20 δήμους που ενώθηκαν και αποτέλεσαν το μετέπειτα Αθηναϊκό κράτος. Σταδιακά η Βραυρώνα εξελίχθηκε σε τόπο λατρείας της Αρτέμιδας και χτίστηκε ναός αφιερωμένος σε αυτή. (Η θεά Άρτεμις είναι μια από τις παλαιότερες, πιο περίπλοκες αλλά και πιο ενδιαφέρουσες μορφές του ελληνικού πανθέου. Κόρη του Δία και της Λητούς, δίδυμη αδερφή του Απόλλωνα, βασίλισσα των βουνών και των δασών, θεά του κυνηγιού, προστάτιδα των μικρών παιδιών και ζώων.Η Εστία, η Αθηνά και η Άρτεμη, ήταν οι μόνες Θεές που πάνω τους δεν είχε δύναμη η Αφροδίτη (που είχε υποτάξει το σύνολο Θεών και ανθρώπων).
ΘΕΣΗ
Βόρεια: Αρτέμιδα | ||
Δυτικά: Αερολιμένας Αθηνών | Βραυρώνα | Ανατολικά: Νότιος Ευβοϊκός κόλπος |
Νότια: Πόρτο Ράφτη |
ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ
Σύμφωνα με τον μύθο κατά την Τρωική εκστρατεία, η θεά Άρτεμις, εξοργισμένη με τον Αγαμέμνονα (που κατά λάθος είχε σκοτώσει το ιερό ελάφι) απαίτησε τη θυσία της κόρης του Ιφιγένειας προκειμένου να επιτρέψει στον στόλο να πλεύσει προς την Τροία (Ως γνωστό ο στόλος δεν μπορούσε να ξεκινήσει λόγω της άπνοιας). Τη στιγμή της θυσίας η Άρτεμις έσωσε την Ιφιγένεια και την μετέφερε στη χώρα των Ταύρων στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.
Η Ιφιγένεια επέστρεψε από ‘κει στην Ελλάδα με την βοήθεια του αδερφού της του Ορέστη. Σύμφωνα με τον Ευριπίδη, η Ιφιγένεια στην επιστροφή της έφτασε στην περιοχή της Βραυρώνας όπου και έγινε ιέρεια της Άρτεμιδος (Προφανώς επειδή αισθάνονταν ευγνωμοσύνη για τη θεά που την έσωσε από τη θυσία)
Η λατρεία της Άρτεμιδος στην περιοχή της Βραυρώνας φαίνεται να ξεκίνησε τον 8ο αιώνα π.Χ. ενώ ο ναός χτίστηκε 2 αιώνες μετά.
Τα επόμενα χρόνια υπήρξε σημαντική επέκταση του λατρευτικού χώρου. Σταδιακά όμως μετά τους πολέμους των Αθηναίων με τους Μακεδόνες η περιοχή άρχισε να παρακμάζει και φαίνεται να εγκαταλείφθηκε τον 2ο αιώνα π.Χ., πιθανόν μετά από πλημμύρες. Μάλιστα ο περιηγητής Παυσανίας τρεις αιώνες αργότερα, δεν αναφέρει σχεδόν τίποτα για την περιοχή της Βραυρώνας, παρά μόνο τον μύθο που αναφέρει ο Ευριπίδης για την επιστροφή της Ιφιγένειας.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το 1945 ο αρχαιολόγος Ιωάννης Παπαδημητρίου έκανε ανασκαφές στην περιοχή. Οι ανασκαφές συνεχίστηκαν και κατά την δεκαετία του 1950 και 1960 και αποκάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος του αρχαιολογικού χώρου.
Τα σημαντικότερα αξιοθέατα του αρχαιολογικού χώρου είναι ο ναός της Αρτέμιδος, η στοά σχήματος Π, η ιερή πηγή, η γέφυρα πάνω στον Ερασινό ποταμό, η παλαίστρα, το γυμνάσιο κ.α. Ο ναός της Αρτέμιδος είναι ένας μικρός σε μέγεθος ναός από τον οποίο σώζεται κυρίως η πλαϊνή του πλευρά, Υπάρχει αμφιβολία για την μορφή που είχε η πρόσοψή του αλλά πιστεύεται πως ήταν εξάστυλος, κατά μία άλλη άποψη δίστυλος με τοίχο ενδιάμεσα.
Η στοά σχήματος Π περιέβαλλε ένα μεγάλο προαύλιο στην πλαϊνή πλευρά του ναού. Γύρω από την στοά υπήρχαν βάσεις με μικρά αγάλματα. Στον ναό υπήρχε επίσης περίφημο άγαλμα, το οποίο πήρε ο Ξέρξης και το μετέφερε στην Σούσα[1].
Το 1961 αποκαλύφθηκαν στο ναό της Βραυρωνίας Αρτέμιδος δύο αναθηματικά ανάγλυφα της κλασικής περιόδου. Το ένα εξ αυτών παρουσιάζει τη θεά να αποδέχεται την προσφορά αναθημάτων από πέντε άντρες. Κάτω από την παράσταση αρχίζει πολύστιχος επιγραφή με κατάλογο δώρων προς την Αρτέμιδα. Και η στήλη αυτή, όπως και άλλες, είχε χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της λιθόστρωτης οδού που βρίσκεται βόρεια του ναού. Λεπτομέρειες για τον ναό της Βραυρώνας θα ακούσετε από την αγαπητή φίλη κ. Ελένη Παπαδουλή, όταν φτάσουμε στη Βραυρώνα. Ευχάριστω πολύ”
Γύρω στις 11.00 φθάσαμε στο μουσείο Βραυρώνας.
Αφού απολαύσαμε το ενδιαφέρον αρχαιολογικό μουσείο της Βραυρώνας, βγήκαμε έξω στον χώρο του Αρχαίου ναού. Εκεί μας ξενάγησε η κυρία Ελένη Παπαδουλή.
Μουσείο Βορρέ
Το Μουσείο Βορρέ ιδρύθηκε το 1983[1] και είναι ένα διαχρονικό μουσείο λαϊκής και σύγχρονης τέχνης στην Παιανία της ανατολικής Αττικής.[2] Διαθέτει έκταση άνω των 18 στρεμμάτων στα οποία υπάρχουν διάφορα κτήρια, κήποι και αυλές, τα οποία κατανέμονται ανάμεσα στις συλλογές της λαογραφίας και της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Στις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνονται πάνω από 6000 εκθέματα τα οποία καλύπτουν μια ευρεία χρονική περίοδο της ελληνικής ιστορίας και τέχνης. Επίσης περιλαμβάνει δύο σπίτια την εποχής της Τουρκοκρατίας, μαζί με σταύλο και πατητήρι. Το μουσείο είναι δωρεά της οικογενείας Βορρέ προς το ελληνικό κράτος.
Ο πρόεδρος και ιδρυτής του, ήταν ο Ίων Βορρές (1924 – 2015).[3]
Μπήκαμε στο Πούλμαν με κατεύθυνση το μουσείο Βορρέ. Εκεί μας ξενάγησε ο εγγονός του Βορρέ (ομολογουμένως πολύ καλή ξενάγηση) και οι εκδρομείς έμειναν ενθουσιασμένοι από τους πίνακες, τα κτίρια και όλα τα άλλα εκθέματα.
Τέλος καταλήξαμε στη ταβέρνα του Κώστα στη Παιανία, όπου όλοι απόλαυσαν τα ωραία εδέσματά του.
Κείμενο και φωτογραφίες Μπονίκου Μαρία με πληροφορίες Χρήστου Τηλιγάδα
Επίσης τις παρακάτω φωτογραφίες τις έστειλε ο αγαπητός μας κύριος Μανώλης Βακιρτζής:
Maria Bonikou
20 Φεβρουαρίου, 2016
No comments