Τυροπιτάκια με ζύμη ολικής

Τυροπιτάκια με ζύμη ολικής

Ζύμη με ξινόγαλα χωρίς αυγά για πίτες και πιτάκια

Υλικά

150 γρ. κρύο βούτυρο σε κύβους

200 γρ. ξινόγαλo (buttermilk)

200 γρ. αλεύρι για ζύμες

150 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως

1 κουταλάκι στέβια

1 κουταλάκι αλάτι

Γέμιση

200  γρ. τριμμένα τυριά

100 γρ. ζαμπόν

γάλα εβαπορέ για το άλειμμα

σουσάμι

Δημιουργία

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 250 γραμμάρια από το αλεύρι, το βούτυρο, την ζάχαρη και το αλάτι.

Τρίβουμε με τα χέρια μας μέχρι να σχηματιστούν υγρά ψίχουλα.

Ρίχνουμε το ξινόγαλο και ζυμώνουμε να ενωθούν τα υλικά.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.

Τυλίγουμε την ζύμη με διαφανή μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Για την γέμιση, ανακατεύουμε τα δύο τυριά να ενωθούν μεταξύ τους.

Στην συνέχεια βγάζουμε την ζύμη, λαδώνουμε ελαφρά τα χέρια μας και την χωρίζουμε σε 20 κομμάτια, αν θέλουμε μικρά τυροπιτάκια ή σε 10 κομμάτια εάν θέλουμε πιο μεγάλες τυρόπιτες.

Ανοίγουμε τα ζυμαράκια πολύ εύκολα με το χέρι μας ή με ένα πλαστάκι, βάζουμε στην μέση την γέμιση και την κλείνουμε σε μισοφέγγαρο, πατώντας καλά τις άκρες με το χέρι μας.

Αλείφουμε την επιφάνεια με γάλα εβαπορέ.  Πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.