Εκδρομες

2023 ΤΗΝΟΣ

2023 ΤΗΝΟΣ

 

ΤΗΝΟΣ

1η ημέρα 9/6/2023

Αφιξη στο νησί

Η Τήνος είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων (έκταση 197 τ.χλμ.) μετά τη Νάξο και την Άνδρο. Έχει 8.636 κατοίκους μοιρασμένους σε 62 οικισμούς. Ανήκει στις βόρειες Κυκλάδες και βρίσκεται νοτιοανατολικά της Άνδρου και βορειοδυτικά της Μυκόνου.

 

Προέλευση ονόματος

Η Τήνος έλαβε το όνομά της από τον πρώτο οικιστή της, τον Τήνο, αρχηγό Ιώνων αποίκων από την Καρία της Μικράς Ασίας που εγκαταστάθηκαν πρώτοι στο νησί.

Σχετικά προσωνύμια που αναφέρονται στο κυριότερο χαρακτηριστικό του νησιού, το αποκαλούν «Υδρούσσα», αντί Δρυούσσα εξαιτίας της άφθονης δενδροκάλυψής του, αλλά και «Οφιούσσα» ή «Φιδούσσα» από το πλήθος των «φίδων» ή «εφίδων» ένα είδος κέδρου που ευδοκιμούσε στο νησί (σήμερα το συναντούμε µόνο στην περιοχή του Πανόρμου).

 

Προσκύνημα στην Παναγία της Τήνου

 

 

Ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας της Τήνου ή Παναγία της Τήνου, είναι ορθόδοξος ναός του 19ου αι. στην Τήνο που ανεγέρθηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ευστράτιου Καλονάρη από τη Σμύρνη. Στο κτιριακό συγκρότημα λειτουργεί επίσης το φιλανθρωπικό και κοινωφελές ίδρυμα που ονομάζεται Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου. Ο ναός αποτελεί το μεγαλύτερο ορθόδοξο προσκύνημα της Ελλάδας.

Ιστορία

Ο ναός της Παναγίας της Τήνου κτίστηκε σε σημείο όπου βρέθηκε εικόνα της Παναγίας, κατά τη θρησκευτική παράδοση μετά από σχετικά οράματα της μοναχής Αγίας Πελαγίας. Η εικόνα ανακαλύφθηκε μετά από ανασκαφές στις 30 Ιανουαρίου 1823

Ο ναός της Παναγίας της Τήνου είναι επιβλητικό οικοδόμημα από λευκό μάρμαρο, που αποτελεί το πρώτο αξιόλογο αρχιτεκτονικό μνημείο του απελευθερωμένου ελληνικού έθνους. Βρίσκεται σε περίοπτη θέση στη Χώρα της Τήνου. Ο ρυθμός του ναού είναι τρίκλιτη βασιλική με τρούλο. Επικεφαλής της οικοδόμησης ήταν ένας σπουδαίος επιστήμονας της εποχής, ο Ευστράτιος Εμμανουήλ Καλονάρης, ο «Σμυρναίος», ο οποίος είχε γεννηθεί στη Σμύρνη και είχε καταγωγή από την Τήνο.

Εγκατάσταση στο ξενοδοχείο Aeolos Beach Hotel

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ

Το βράδυ φάγαμε όλοι μαζί στην παραλιακή ταβέρνα Χωρίς Αλάτι.

 

2η ημέρα 10/6/23

Είχαμε μαζί μας την ξεναγό η οποία μας έκανε πολύ καλή περιγραφή των όσων βλέπαμε.

Ανεβήκαμε τα ορεινά μέρη του νησιού το οποίο έχοντας αραιή βλάστηση, προστατεύεται από τις ξεροληθιές

Οι ξερολιθιές ή πεζούλες ήταν ο μοναδικός τρόπος δημιουργίας καλλιεργήσιμης έκτασης για τον Τηνιακό αγρότη. Αντιμετώπισε την έλλειψη εύφορης γης με μόχθο και δημιούργησε ο ίδιος τη γη του.

Η ξερολιθιά είναι ο φράχτης που χτίζεται από πέτρες χωρίς να χρησιμοποιείται συνδετικό υλικό.

Η κατασκευή της απαιτεί κόπο, χρόνο και εμπειρία, αφού οι πέτρες πρέπει να συγκεντρωθούν και να διακριθούν σε πέτρες θεμελίωσης, δόμησης, σύνδεσης, πλήρωσης και επικάλυψης.

Η θέα από ψηλά είναι μαγευτική.

 

1ος σταθμός Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Ιερά Μονή Αγίας Πελαγίας Τήνου

 

Η Μονή τής Κοιμήσεως τής Θεοτόκου ή τής Κυρίας τών Αγγέλων είναι ένα πανάρχαιο μοναστήρι. Κανείς δεν μπορεί με ακρίβεια να προσδιορίσει πότε κτίστηκε.
Η παράδοση λέει ότι τρείς ευλαβείς αδελφές, από τό χωριό Τριπόταμος, έβλεπαν κάθε βράδυ ένα περίεργο φώς στήν τοποθεσία τού Κεχροβουνίου, εκεί πού υπήρχαν τρία εκκλησάκια, της Αγίας Τριάδος, τού Τιμίου Προδρόμου και τών Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Τό φώς αυτό τό θεώρησαν ουράνιο κάλεσμα. ΄Ηλθαν εδώ και μόνασαν κτίζοντας από ένα μικρό κελλί δίπλα σέ κάθε εκκλησάκι. Σιγά – σιγά δημιουργήθηκε μια πολυπληθής κοινότητα, πού κάποτε έφθασε στίς 120 μοναχές.
Η Αρχιτεκτονική τής Μονής είναι απλή και θυμίζει νησιώτικο χωριό, με τίς καμάρες, τά σκαλοπάτια και τά πέτρινα μπαλκόνια. Από τήν Μονή πέρασαν κατά καιρούς, σπουδαίες και αξιόλογες μοναχές. Η μοναχή όμως πού με τήν παρουσία της λάμπρυνε τήν Μονή τής Κυρίας τών Αγγέλων είναι η Οσία Πελαγία.

 

Στη συνέχεια μεταβήκαμε στον ΒΩΛΑΚΑ

 

 

 

ΤΟ ΕΞΩΓΙΗΝΟ ΧΩΡΙΟ

Μπορεί να μην είναι παραθαλάσσιο και να μη διαθέτει φημισμένες παραλίες, ωστόσο ο Βώλακας είναι ένα από τα πιο ονομαστά χωριά της Τήνου: τόσο για τη γραφική του ορεινή ομορφιά, όσο και για τους απόκοσμους βράχους που τον περιτριγυρίζουν, δημιουργώντας ένα μοναδικό τοπίο –αισθάνεσαι λες και βρίσκεσαι στο Φεγγάρι.

Ο Βώλακας (αλλιώς και Βωλάξ, γένους θηλυκού) βρίσκεται στη μέση της Τήνου, χτισμένος σε υψόμετρο 284 μέτρων σε ένα μικρό οροπέδιο εκεί, απέχοντας 17 χιλιόμετρα από τη Χώρα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει μόλις 53 μόνιμους κατοίκους, ενώ στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είναι και το ότι συγκαταλέγεται στα αμιγώς Καθολικά χωριά του νησιού, ως προς τον θρησκευτικό προσανατολισμό του πληθυσμού.

Ο οικισμός έχει μακραίωνη παρουσία και είναι αδύνατον να προσδιοριστεί πότε ακριβώς ιδρύθηκε: με δεδομένο ότι οι κάτοικοί του ακολουθούν τον Καθολικισμό, δεν αποκλείεται να χτίστηκε και κατά τα μεσαιωνικά χρόνια, όταν η Τήνος περιήλθε στην οικογένεια Γκίζι της Βενετίας, η οποία σχετιζόταν με τον περίφημο δόγη Ενρίκο Ντάντολο.

Το παράδοξο των ογκόλιθων που περιβάλλουν τον οικισμό παρατηρήθηκε ήδη από το 1700, τραβώντας το ενδιαφέρον κάποιων Ευρωπαίων επιστημόνων, που περιηγήθηκαν στο νησί. Μετά την ίδρυση ελληνικού κράτους (1830) οργανώθηκε και επίσημη αποστολή εκ μέρους της Γαλλίας, ενώ ο βασιλιάς Όθωνας έστειλε εκεί τον διακεκριμένο Γερμανό γεωλόγο Karl Gustav Fiedler.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 το Πανεπιστήμιο Αθηνών υπέβαλε υπόμνημα προς τη Διεθνή Ένωση Γεωλογικών Επιστημών για τη διατήρηση αυτής της ξεχωριστής γεωμορφολογικής κληρονομιάς.

Στη συνέχεια στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στην ορεινή Πάνορμο

Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο της Τήνου, αποτελεί μοναδικό παράδειγμα παρουσίασης της τεχνολογίας του μαρμάρου, υλικού που κατέχει ιδιαίτερη θέση στην αρχιτεκτονική και την τέχνη της Ελλάδας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η μόνιμη έκθεση, που περιγράφει αναλυτικά και ζωντανά το πλέγμα εργαλειακού εξοπλισμού και τεχνικών μαρμαροτεχνίας, δίνει έμφαση στην προβιομηχανική και πρωτοβιομηχανική Τήνο, σημαντικότερο νεοελληνικό κέντρο μαρμαροτεχνίας. Παράλληλα, αναδεικνύει το κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύχθηκαν τα τοπικά εργαστήρια.

ΛΙΜΑΝΙ ΠΑΝΟΡΜΟΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΜΑΡΙΝΑ

 

Το ιστορικό παραθαλάσσιο χωριούδακι αλλά και το μεγαλύτερο χωριό της Τήνου, που αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς των επισκεπτών του νησιού της Mεγαλόχαρης. Ο Πάνορμος το επίνειο του Πύργου με το μοναδικό φυσικό λιμάνι.

 

 

Κατόπιν πήγαμε στο χωρίο  ΠΥΡΓΟΣ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΝΙΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΏΝ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΤΗΝΟΥ

 

Το πιο ιδιαίτερο χωριό του νησιού, ίσως το πιο ιδιαίτερο και του συμπλέγματος των Κυκλάδων, είναι ο Πύργος.

Ο Πύργος θυμίζει φυσικό μουσείο και το μάρμαρο έχει παρουσία παντού. Τα πλακόστρωτα σοκάκια, τα γραφικά μαγαζιά και ο υπεραιωνόβιος πλάτανος που χαρίζει δροσιά, συνθέτουν ένα τοπίο παραμυθένιο που δεν θυμίζει σε τίποτα αστικό περιβάλλον. Το ουζάκι στα γραφικά παραδοσιακά καφενεία, είναι μονόδρομος και -πίστεψέ μας- αυτή η εμπειρία θα σου μείνει αξέχαστη.

Ο χώρος που στεγάζεται το Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά υπήρξε το σπίτι του θρύλου της γλυπτικής 

Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά: Εξερευνώντας το καλοδιατηρημένο σπίτι-μουσείο δημιουργείται η αίσθηση ότι ο Γιαννούλης έφυγε από αυτό πριν από λίγο και ας πέρασαν πάνω από 70 χρόνια από τότε που “έφυγε”.

Τα κρεμασμένα ρούχα στον καλόγερο, τα προσωπικά του αντικείμενα όπως τα άφησε, το υπνοδωμάτιο, το εργαστήριό του, κουβαλάνε μνήμες από την περίοδο (1902-30) που ο κορυφαίος Έλληνας γλύπτης έζησε στον Πύργο και ο νους του του τον οδηγούσε σε επικίνδυνα μονοπάτια χωρίς όμως να καταφέρνει να του περιορίσει τη δημιουργικότητα.

Μερικά από τα σημαντικότερα έργα του Χαλεπά, σκίτσα του ίδιου και φωτογραφικό υλικό συμπληρώνουν το πολύτιμο υλικό του μουσείου.

Πρόσβαση: Βρίσκεται στo χωριό Πύργος, στην κεντρική είσοδο του χωριού, δίπλα στο Μουσείο Πανορμιτών Καλλιτεχνών. Επίσης επισκεφθήκαμε το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας.

 

Περπατήσαμε στα σοκάκια και ήπιαμε καφέ και φάγαμε γαλακτομπούρεκο κάτω από έναν τεράστιο πλάτανο στο ζαχαροπλαστείο ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟΝ

 

 

 

 

Επιστροφή στο ξενοδοχείο

Το βράδυ ελεύθερο για βόλτα και φαγητό

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

 

3η ημέρα 11/6/2023

Επισκεφθήκαμε την περιοχή ΚΑΜΠΟΣ

Το χωριό Κάμπος της Τήνου: “Ο πνευματικά εύφορος Κάμπος…”

O Κάμπος βρίσκεται σε μία από τις λίγες εύφορες κοιλάδες του νησιού.

Στην περιοχή θα συναντήσετε τον καλύτερα διατηρημένο ανεμόμυλο (ο τελευταίος που λειτούργησε), δεκάδες περιστεριώνες αλλά και το πηγάδι με το καλοδιατηρημένο παραδοσιακό πλυσταριό.

Από τον Κάμπο καταγόταν η Αγία Πελαγία, που οραματίστηκε την Παναγία και οδήγησε στην εύρεση της Ιερής Εικόνας της Παναγίας Τήνου.

και καθήσαμε στο υπέροχο μαγαζάκι ΣΑΝ ΤΗ ΓΗ, ήπιαμε καφέ και απολαύσαμε γλυκά.

 

 

ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΕΣ

Οι περιστεριώνες αποτελούν μνημεία μοναδικής λαϊκής δημιουργίας.

Η πρώτη επίσημη γραπτή μαρτυρία για την ύπαρξη περιστεριώνων είναι το 1726 και αφορούσε ένα ερειπωμένο σήμερα περιστεριώνα στην θέση Σπηλιά κοντά στην Κώμη.

Τους αξιοποιούσαν για τροφή και για λίπασμα των περιτωμάτων τους. Υπάρχουν περίπου 800-1300 περιστεριώνες, κτισμένοι σε πλαγιές με προσανατολισμό προς το νερό.

Είναι κυρίως πέτρινα οικοδομήματα (από σχιστόλιθο βασικά, λόγω της αφθονίας του στο νησί) και αποτελούνται από δύο ορόφους. Ο κάτω όροφος χρησιμοποιείται ως αποθήκη και ο πάνω ως κατοικία των περιστεριών.

 

Μουσείο Κώστα Τσόκλη στο Εξώμβουργο

Ο δήμος όφειλε την ονομασία του στον απόκρημνο βραχώδη λόφο Εξωμβούργο η Ξωμπούργο που δεσπόζει στο κέντρο του δήμου. Ονομάζεται Εξωμβούργο η Ξωμπούργκο, από την Βενετική λέξη Sobborgo που σημαίνει γειτονιά. Στον λόφο αυτόν ηταν χτισμένη η αρχαία πόλη της Τήνου, αλλά και η μεσαιωνική Βενετική πόλη. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των κατοίκων του δήμου Εξωμβούργου είναι καθολικοί με αποτέλεσμα να είναι ο δεύτερος δήμος σε ποσοστό Ελλήνων καθολικών μετά τον δήμο Άνω Σύρου.

Ο Κώστας Τσόκλης γεννήθηκε το 1930 και έζησε τα παιδικά του χρόνια στην Αθήνα. Από τα 10 του χρόνια μέχρι τα 15, έζησε τον πόλεμο, τη γερμανική κατοχή και τον εμφύλιο. Από τα 14 μέχρι τα 18 του δούλεψε ως βοηθός σπουδαίων μαστόρων στα ντεκόρ των κινηματογράφων.[2]

Το 1957, παντρεύτηκε την Φάνια Καπλανίδου, με την οποία απέκτησε μια κόρη, τη γνωστή δημοσιογράφο Μάγια Τσόκλη.

Για 11 χρόνια έζησε στη Ρώμη και το Παρίσι. Το Βέλγιο, η Ιταλία και η Γερμανία τον στήριξαν και άρχισαν να αγοράζουν έργα του, να γράφουν για εκείνον, να οργανώνουν εκθέσεις, να γίνονται φίλοι του.[4]

Το 1971 έφυγε για το Βερολίνο, όπου έζησε, δούλεψε και εξέθεσε για 18 μήνες.

Το 1971- 1972 έζησε με τη δεύτερη σύζυγό του Ελένη, και τη Μάγια την κόρη του, στο Βερολίνο με υποτροφία της DAAD.

Όταν επέστρεψε στο Παρίσι, μπήκε στη ζωή του ο Αλέξανδρος Ιόλας, αυτό το μοιραίο για τη διεθνή του καριέρα πρόσωπο και βγήκε από τη ζωή του το 1986, λίγο πριν το θάνατό του.

Το 1973, η Ελένη και η Μάγια γύρισαν στην Αθήνα κι ο Κώστας Τσόκλης για 12 ολόκληρα χρόνια, ζούσε μεταξύ Παρισιού και Αθήνας, αμελώντας σταδιακά τη διεθνή του παρουσία και τονίζοντας την παρουσία του στην Ελλάδα.

Το 2010, άνοιξε στην Τήνο το Μουσείο που φέρει το όνομά του.

Μετά το Μουσείο επιστρέψαμε στο λιμάνι της Τήνου για την επιστροφή μας με το πλοίο και εν συνεχεία οδικώς στο Χαλάνδρι.

 

Θ

Θαυμάσιος καιρός, θαυμάσιο νησί και οι τρεις ημέρες απολαυστικές

Ευχαριστούμε την πρόεδρο ΣΟΦΙΑ ΠΡΟΒΕΛΕΓΓΙΟΥ για την οργάνωση

Ευχαριστούμε το Διοικητικό Συμβούλιο για την στήριξη

Ευχαριστούμε  Μέλη και Φίλους για την συμμετοχή τους

 

Πληροφορίες απο το wikipedia

Περιγραφή οδοιπορικού ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΝΙΚΟΥ

Φωτόγραφίες ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΝΙΚΟΥ

Συμπληρωματικό φωτογραφικό υλικό ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ  – ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

 

 

 

 

 

 

Maria Bonikou

9 Ιουνίου, 2023

One comment

One Comment

  1. Γιωργος Μιχαηλίδης says:

    Καταπληκτικές φωτογραφίες που συμπληρώνουν τις περιεκτικές πληροφορίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *