Εκδρομες
2018 ΤΡΙΠΟΛΗ
Στις 16.12.2018 πραγματοποιήθηκε η εκδρομή στην Τρίπολη.
Όπως πάντα είχαμε πολύ καλό καιρό, με αποτέλεσμα να απολαύσουμε τον χειμωνιάτικο ήλιο που φώτιζε τα τοπία με τις ηλιαχτίδες του. Ακόμα μία επιτυχημένη εκδρομή με πολύ καλή διοργάνωση.
Σπήλαιο Κάψια
Από τη Βικιπαίδεια
Το Σπήλαιο Κάψια βρίσκεται 15 χιλιόμετρα μακριά από την Τρίπολη και 1,5 χιλιόμετρο από το χωριό Κάψια. Οι ειδικοί το έχουν κατατάξει στον κατάλογο των 10 πιο αξιόλογων σπηλαίων της ελληνικής επικράτειας. Βρίσκεται στην περιφέρεια της κλειστής γεωλογικής λεκάνης του Μαντινειακού οροπεδίου και συνδέεται με το περίπλοκο σύστημα από φυσικές καταβόθρες που χαρακτηρίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Ανάμεσα στα ευρήματα του σπηλαίου συγκαταλέγονται ανθρώπινα οστά και πήλινα καθημερινά σκεύη.
Το σπήλαιο ερευνήθηκε πρώτη φορά από το Γάλλο αρχαιολόγο Γουσταύο Φουζέρ το 1887 στο πλαίσιο των ανασκαφών του στη Μαντίνεια Αρκαδίας. Το 1911 γίνεται η επίσημη ανακοίνωση για τον σπηλαιολογικό αυτό θησαυρό και αποτελεί γεγονός που σηματοδοτεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την ελληνική κρυφή γη. Το 1974 ανακαλύπτεται και νέο τμήμα του σπηλαίου, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους φυσιοδίφες και τους ρέκτες. Το σπήλαιο αποδεικνύεται βιβλίο καταγραφής γεωλογικών συμβάντων. Πάνω του έχει αφήσει πιστοποιημένα ίχνη μια μεγάλη πλημμύρα. Και ταυτόχρονα έρχονται στο φως μέσα από τα βάθη της γης λυχνάρια, εργαλεία, δαλυχόποδα (γρύλος των σπηλαίων), θραύσματα οστών που διηγούνται την ιστορία της επιβίωσης.
Ένας από τους χώρους του σπηλαίου της Κάψιας έχει το όνομα «Αίθουσα των Θαυμάσιων». Χρώματα εκρηκτικά, κόκκινα και κίτρινα και γαλάζια δημιουργούν ένα έργο τέχνης απαράμιλλης ομορφιάς φτιαγμένο από την ίδια τη φύση.
Μοναδικό θέαμα φυσικής τέχνης
Το σπήλαιο Κάψια κατατάσσεται στα 10 πιο αξιόλογα σπήλαια της Ελλάδας και συγκαταλέγεται στα 100 κατάλληλα για αξιοποίηση σπήλαια του ελληνικού χώρου (από τα 7500 συνολικά).
Βρίσκεται 1,5 χιλιόμετρα βόρεια του χωριού Κάψια και ανήκει στο περίπλοκο σύστημα καταβοθρών του οροπεδίου της Μαντινείας.
Η μέχρι σήμερα εξερευνημένη του έκταση είναι περίπου 6500 τμ.
Η ΦΥΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΚΑΨΙΑ: ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ!!!!
ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΓΕΑΣ
Το μικρό πέτρινο Μουσείο της Τεγέας χτίστηκε το 1908 σε οικόπεδο που χάρισε ο Μητροπολίτης Νείλος Σμυρνιωτόπουλος, από την Αλέα, με δαπάνες του Iδρύματος Στασινόπουλου. Βρίσκεται στο χωριό Αλέα, 12 χλμ από την Τρίπολη. Την αρχική οργάνωση του μουσείου επιλήφθηκε ο αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Ρωμαίος, ο οποίος έκαμε ανασκαφές και μελέτησε την αρχαία Τεγέα. Το μεγαλύτερο μέρος των εκθεμάτων του Μουσείου προέρχεται από τον χώρο της ανασκαφής του ναού της Αλέας Αθηνάς, του 4ου αιώνα π.Χ., εποχή κατά την οποία εργάστηκε ως αρχιτέκτονας αλλά και ως γλύπτης των αετωμάτων του ναού της Αθηνάς ο γλύπτης Σκόπας, από την Πάρο. Το μουσείο συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα επαρχιακά μουσεία της χώρας, επειδή είναι το μοναδικό που συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό έργων του μεγάλου καλλιτέχνη της αρχαιότητας Σκόπα.
Τα εκθέματα του μουσείου δίνουν μια εικόνα του πολιτισμού και της ιστορίας της αρχαίας Τεγέας. Στη μια αίθουσα (Αίθουσα Β – Τήλεφου ή Ηρακλή, σκοπαδικά) περιλαμβάνει ανάγλυφα σκοπαδικής κυρίως νοοτροπίας, τμήματα αγαλμάτων και αγαλμάτια από το ναό της Αλέας Αθηνάς, και ορισμένα όστρακα αγγείων από τις ανασκαφές στον ίδιο χώρο. Στις άλλες δύο αίθουσες (αίθουσες Πάνα και Έχεμου – Γ και Δ, αντίστοιχα) εκτίθενται ευρήματα από ορισμένες περιοχές της Αρκαδίας, καθώς και πήλινα, μετάλλινα και χάλκινα αντικείμενα, επιτύμβιες πλάκες, όπως και διάφορα αντικείμενα από τις ανασκαφές σε άλλες περιοχές της Τεγέας. Στην μικρή αίθουσα της εισόδου (Α – αίθουσα θρόνων) εκτίθενται θρόνοι και κορμοί αγαλμάτων. Σε αυτήν εκτίθεται επίσης αντίγραφο της “κεφαλής της Υγείας”, το πρωτότυπο του οποίου εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.
Μεταξύ των εκθεμάτων ξεχωρίζουν κορμός Νίκης, κεφαλή του Τήλεφου (4ος αι. π.Χ.), κολοσσιαία κεφαλή Ασκληπιού, μια ανάγλυφη πλάκα από τη διακόσμηση σαρκοφάγου που εικονίζει τον Αχιλλέα να σέρνει τον Εκτορα έξω από τα τείχη της Τροίας, κεφαλή Ηρακλή, ανάγλυφη πλάκα με αναπαράσταση λιονταριού, ανάγλυφη πλάκα με αναπαράσταση του θεού Πάνα κ.λ.π. Μεγάλη απώλεια για το Μουσείο αποτελεί η κεφαλή του Τήλεφου, η οποία εκλάπη μαζί με άλλα σκοπαδικά ευρήματα. Είναι χαρακτηριστικό δείγμα της σκοπαδικής τεχνοτροπίας και χαρακτηρίζεται από πάθος στην έκφραση, διογκωμένο μέτωπο, βαθιά μάτια και ημιανοικτά χείλη.
ΤΡΙΠΟΛΗ
Η Τρίπολη (γνωστή παλαιότερα και ως Τριπολιτσά και Τρομπολιτσά) είναι πόλη στην κεντρική Πελοπόννησο, η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα του Νομού Αρκαδίας και της τέως επαρχίας Μαντινείας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 660 μέτρων. Είναι επίσης έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ο πληθυσμός του ομώνυμου Δήμου είναι 47.457 κάτοικοι
Η Τρίπολη έχει Μεσογειακό κλίμα, χαρακτηρισμένο ως κατηγορίας Γ στην κλιματική ταξινόμηση Κέππεν. Η πόλη απλώνεται σε ένα εκτεταμμένο οροπέδιο, στο κέντρο της Πελοποννήσου, το οποίο βρίσκεται σε ύψος 650 μέτρων. Περιτριγυρίζεται από όλες τις πλευρές της από βουνά με πυκνή βλάστηση, εκ των οποίων το ψηλότερο και εγγύτερο είναι το Μαίναλο προς τα βορειοανατολικά. Το νοτιοδυτικό κομμάτι του οροπεδίου αποτελείτο από υγρότοπους, οι οποίοι σταδιακά αποξηράνθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν ως καλλιεργήσιμη γη. Λόγω της ηπειρωτικής της τοποθεσίας και του υψηλού υψομέτρου της, το κλίμα της Τρίπολης είναι μεταβαλλόμενο μεταξύ του μεσογειακού και του ηπειρωτικού, με ζεστά ξηρά καλοκαίρια και κρύους χειμώνες. Οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες μπορεί να υπερβούν τους 38 βαθμούς, ενώ το χειμώνα έχουν παρατηρηθεί θερμοκρασίες ακόμα και κάτω από -10 βαθμούς Κελσίου. Χιόνι ή χιονόνερο μπορεί να κάνει την εμφάνισή του αρκετές φορές από τα τέλη Οκτώβρη ως τις αρχές Απρίλη, όπως επίσης και πολλά πρωϊνά με ομίχλη ή και πάχνη κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.
ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
Το Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης στεγάζεται στην πλατεία του Αγίου Βασιλείου και στη γωνία με την οδό Εθνομαρτύρων, καταλαμβάνοντας το ισόγειο του οικήματος του Ιωάννη Μαλλιαρόπουλου. Εγκαινιάστηκε το 2000 απαντώντας στην ανάγκη και την απαίτηση της πόλης του Αγώνα και της Επανάστασης. Περιλαμβάνει κυρίως εκθέματα από τον αγώνα του 1821, όπως και του πολέμου του 1940. Έχει έντεκα ενότητες που καλύπτουν θεματικά τους αγώνες των Ελλήνων: όπλα και τεκμήρια από την επανάσταση του 1821, τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο, τον Μακεδονικό Αγώνα μέχρι τη Μέση Ανατολή και την Απελευθέρωση. Στις αίθουσες του μουσείου φιλοξενούνται μια προτομή του Κολοκοτρώνη καθώς και ένα μεγάλο εκμαγείο μνημείων που εξυμνούν τον στρατηγό Θ. Κολοκοτρώνη. Στις αίθουσες του Πολεμικού Μουσείου και στις συλλογές του βλέπει κανείς ανάγλυφη την ιστορία της Τρίπολης αλλά και όλης της Αρκαδίας.
Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται το νεκρικό πρ0σωπείο του Κολοκοτρώνη
ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΗ ΤΡΙΠΟΛΗ ΣΤΗ ΤΑΒΕΡΝΑ ΚΛΗΜΑΤΑΡΙΑ ΠΙΤΕΡΟΣ
Ευχαριστούμε τον κύριο Τηλιγάδα για την διοργάνωση.
Εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες από το wikipedia της google
Σχόλια – φωτογραφίες Μαρία Μπονίκου
Maria Bonikou
19 Δεκεμβρίου, 2018
3 comments
Ωραίες φωτογραφίες που με κάνουν να ζηλεύω. Καλή χρονιά σε όλους και κρατήστε καμία καλή εκδρομή και για μένα όταν έρθω με το καλό.
Φιλικότατα
Λευκοθεα
Για μια ακόμη φορά έκανες μια πάρα πολύ καλή δουλειά! Συγχαρητήρια!!!!!
Εξαιρετικά σχόλια και φωτογραφίες! Μπράβο καί πάλι μπράβο Μαρία.